I majoriteten av våra större solparksprojekt tar vi hjälp av konsulter av olika slag för att få extra kraft att driva projekten framåt. Men vad gör egentligen dessa konsulter? Vi har tagit tempen på Clara Eriksson på Ecogain som är en av dem som bidrar med extra kompetens i våra processer.
Vem är du och vad gör du på Ecogain?
Hej! Jag heter Clara Eriksson och jobbar som GIS-konsult och projektledare på Ecogain. Med min expertis inom geografisk data får jag förmånen att arbeta i både sol- och vindkraftsprojekt. Mitt arbete är både varierat och meningsfullt, allt från inledande screenings och lokaliseringsutredningar till framtagande av samrådunderlag, miljökonsekvensbeskrivningar och utformning av miljöåtgärdsplaner. På Ecogain följer vi ofta våra kunder genom hela tillståndsprocessen för att kunna skapa lösningar som gör skillnad, både för projektets framgång och för att gynna den biologiska mångfalden.
Hur ser ett typiskt samarbete/projekt för EnergiEngagemang ut?
I ett samarbete med EnergiEngagemang kommer vi ofta in tidigt, redan vid lokaliseringsutredningen. Tillsammans jämför vi olika lokaliseringsalternativ för att säkerställa att den plats vi väljer är den bästa både för naturmiljö, närboende och biologisk mångfald. När vi kommit fram till den bästa platsen gör vi fördjupade utredningar och förbereder underlag inför samråd. Vid större projektområden kan en miljökonsekvensbeskrivning behövas, och här tar vi fram ett omfattande material tillsammans med EnergiEngagemang. Med vårt nära samarbete ser vi till att varje steg i projektet stödjer hållbara, långsiktiga lösningar.
Vad är svårast i ett sådant projekt?
Varje projekt har sin unika uppsättning utmaningar. Men med god kommunikation och EnergiEngagemangs engagemang i att hitta innovativa lösningar lyckas vi nästan alltid vända svårigheter till framgångar. Tillsammans ser vi till att våra projekt bidrar positivt till den biologiska mångfalden och ger hållbara resultat.
Vad är roligast i ditt jobb?
Det allra roligaste är att få vara en del av lösningarna som gör skillnad. Att hantera utmaningar och hitta kreativa sätt att stärka den biologiska mångfalden, samtidigt som vi arbetar för ett fossilfritt samhälle med grön el, är otroligt givande. Det känns fantastiskt att få bidra till framtidens hållbara samhälle – med naturen i centrum.
Vad tror du om framtiden för solparker i Sverige?
Jag ser väldigt ljust på framtiden för solparker i Sverige! Med den ökande efterfrågan på hållbar energi och den snabba teknikutvecklingen finns det enorm potential för solenergi att bli en viktig del av vårt energilandskap. Sverige har stora ytor som lämpar sig för solparker, och med effektiv planering och smarta lösningar kan vi bygga parker som inte bara producerar grön el, utan även gynnar den biologiska mångfalden. Jag är övertygad om att solparker kommer spela en allt större roll i Sveriges resa mot en hållbar, fossilfri framtid.