Så kan solceller förbättra din hållbarhetsrapportering enligt CSRD

Den europeiska marknaden ställer allt högre krav på hållbarhet och transparens, särskilt genom EU:s nya lagstiftning för företags hållbarhetsrapportering. Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), som trädde i kraft i januari 2023, är en del av EU:s strategi för att skynda på övergången till en hållbar ekonomi. Direktivet innebär att fler företag än tidigare måste rapportera om sina hållbarhetsåtgärder och effekter. Att installera solceller kan vara en konkret åtgärd för företag att förbättra sin hållbarhetsprofil och sina rapporteringsresultat.

Här ska vi titta närmare på hur solcellsinstallationer kan bidra till en positiv rapportering enligt CSRD och dess tillhörande European Sustainability Reporting Standards (ESRS), och hur denna lösning kan gynna ditt företag i flera dimensioner.

Vad innebär CSRD och ESRS?

CSRD är en kraftfull utvidgning av det tidigare Non-Financial Reporting Directive (NFRD), som ställer högre krav på företag att rapportera om hållbarhet på ett enhetligt och transparent sätt. Under CSRD måste inte bara stora börsnoterade företag rapportera, utan också icke-noterade företag som uppfyller minst två av följande kriterier:

  • Fler än 250 anställda
  • En nettoomsättning över 40 miljoner euro
  • Tillgångar över 20 miljoner euro

ESRS är de standarder som har tagits fram för att vägleda företag i hur de ska rapportera sin hållbarhetsinformation under CSRD. Genom ESRS får företag en detaljerad ram för hur de ska redovisa sina åtgärder och resultat inom miljö (E), sociala faktorer (S) och styrning (G) – det som ofta förkortas ESG. Rapporteringen ska omfatta allt från klimatpåverkan till arbetsvillkor, och syftet är att göra det lättare för investerare och andra intressenter att förstå hur hållbara företagens verksamheter är.

Solceller och CSRD: Hur förbättrar de resultaten?

Att installera solceller på taket eller på mark är ett kraftfullt sätt att minska företagets negativa miljöpåverkan, och denna typ av investering kan ha flera positiva effekter på företagets hållbarhetsrapportering enligt CSRD och ESRS. Här är några nyckelaspekter där solceller kan förbättra resultaten:

1. Minskning av koldioxidutsläpp och bättre GHG-rapportering

En central del av CSRD och ESRS är rapporteringen av växthusgasutsläpp (GHG-beräkningar), där företag ska redovisa sina utsläpp från både egen verksamhet (Scope 1), inköpt energi (Scope 2), och i vissa fall indirekta utsläpp i värdekedjan (Scope 3). Genom att producera el från solenergi minskar företaget sitt beroende av fossila bränslen, vilket kan leda till en markant minskning av dess Scope 2-utsläpp.

Eftersom företag nu måste redovisa sina framsteg inom klimatmålen, kan en solcellsinstallation ge tydliga fördelar genom att:

  • Minska elrelaterade koldioxidutsläpp: Genom att producera egen förnybar energi, kan företaget rapportera en minskning i utsläppen från inköpt el, vilket direkt påverkar rapporteringen av Scope 2-utsläpp.
  • Stärka hållbarhetsprofilen: Genom att aktivt bidra till att minska växthusgaser, kan företaget visa intressenter och investerare att de tar konkreta steg mot att uppnå EU:s klimatmål.
2. Ökad andel förnybar energi och resurseffektivitet

Enligt ESRS E1 (Climate Change) och ESRS E5 (Resource Use and Circular Economy) uppmuntras företag att investera i och använda mer förnybar energi. Solceller är en tydlig lösning för att öka andelen förnybar energi i företagets energimix och minska dess totala energiintensitet, vilket bidrar till att företag kan uppnå sina mål inom energianvändning.

Genom att rapportera den ökade andelen förnybar energi kan företaget:

  • Visa energieffektivitet: En solcellsanläggning kan minska beroendet av externa energikällor och göra företagets verksamhet mer energieffektiv.
  • Bidra till cirkulär ekonomi: Genom att investera i hållbar teknik kan företaget visa på sina åtgärder för en mer cirkulär och resurseffektiv verksamhet.
3. Do No Significant Harm-principen (DNSH)

Under EU:s taxonomiramverk måste företag som vill klassificeras som hållbara säkerställa att deras aktiviteter inte orsakar betydande skada på andra miljömål. Solcellsinstallationer, kan möta DNSH-kraven och därmed räknas som taxonomiförenliga. Detta ger företaget ytterligare en fördel i hållbarhetsrapporteringen.

4. Investering i hållbar teknik

ESRS kräver att företag rapporterar sina investeringar i hållbara lösningar. Genom att installera solceller kan företaget visa att det investerar i klimatvänlig teknik, vilket inte bara förbättrar företagets hållbarhetsrapportering utan också signalerar långsiktig hållbarhet till investerare och intressenter.

5. Riskhantering och klimatanpassning

Att integrera solenergi i företagets energiförsörjning kan också ses som en del av en bredare strategi för klimatriskhantering. Genom att minska företagets exponering mot fluktuerande energipriser och fossila bränslen, kan företaget visa att det är bättre rustat för att hantera framtida klimatrelaterade risker. Detta kan rapporteras som en del av den långsiktiga hållbarhetsstrategin och riskhanteringsplanen.

Att rapportera enligt EU-taxonomin

Företag som rapporterar enligt CSRD måste också ta hänsyn till EU-taxonomin, som är ett klassificeringssystem för att definiera miljömässigt hållbara investeringar. Solcellsanläggningar klassificeras som hållbara investeringar under taxonomin eftersom de bidrar till att minska klimatförändringarna. För att en aktivitet ska räknas som hållbar måste den:

  • Bidra till ett av EUsex miljömål, som exempelvis begränsning av klimatförändringar.
  • Inte orsaka betydande skada på andra miljömål (DNSH-principen).
  • Uppfylla minimikrav gällande sociala aspekter, såsom arbetsvillkor och mänskliga rättigheter.

Genom att installera solceller kan företag rapportera att deras investeringar uppfyller taxonomikriterierna och därmed förbättra sina CapEx (kapitalutgifter) och OpEx (operativa utgifter) i hållbarhetsrapporten, något som är av stor betydelse för att locka hållbara investeringar.

Slutsats: Solceller stärker företagets hållbarhetsprofil

För företag som står inför krav på hållbarhetsrapportering enligt CSRD och ESRS, är installationen av solceller en tydlig, konkret och långsiktig åtgärd som både kan minska miljöpåverkan och förbättra rapporteringsresultaten. Genom att minska växthusgasutsläpp, öka användningen av förnybar energi och uppfylla taxonomikriterierna, kan solceller bidra till att företaget uppnår bättre hållbarhetsresultat och stärka sin konkurrenskraft på en marknad där hållbarhet blir allt viktigare.

Att investera i solenergi visar inte bara på företagets miljöansvar, utan skapar även ekonomiska fördelar genom att minska energikostnader och skydda mot framtida energirisker. Därför kan solceller vara en nyckelkomponent i din företags hållbarhetsstrategi framöver.


Profilbild för Emma Nygren Tibblin
Vill du dela nyheten med någon?