Tusenåriga anor men hänger med i utvecklingen
Ett vackert slott med anor från 1100-talet, går det verkligen att kombinera med moderna solceller?
Frågar du Mikael Wehtje, ägare till anrika Ellinge Slott utanför Eslöv i Skåne, är svaret utan tvekan:
– Ja. Vi vill hela tiden vara på tårna och utveckla fastigheten utifrån de möjligheter som dyker upp.
Det är svårt att tänka sig något mer skånskt än bilden av vita Ellinge Slott i det gröna jordbrukslandskapet mellan Lund och Eslöv. Runt den tre våningar höga mangårdsbyggnaden går en stensatt vallgrav, och i bakgrunden sträcker den gamla bygatan med sina låga arbetarbostäder sig bort mellan träden.
Men trots det idylliska upplägget, och trots att slottet uppfördes för närmare 900 år sedan, är Ellinge Slott inget museum. Tvärtom, ägaren Mikael Wehtje, vars farfar köpte gården i mitten av 1950-talet, tvekar inte att utveckla verksamheten allteftersom nya möjligheter dyker upp.
– Traditionell skånsk växtodling är visserligen fortfarande vår huvudverksamhet, men vi vill successivt utveckla fastigheten genom att ta tillvara de värden vi har i form av mark, byggnader och fin kulturmiljö.
Fjärrvärme till 2 000 bostäder
Sedan 2008 bedriver man därför fest- och eventverksamhet, både i Slottet och i det gamla korsvirkesstallet från 1732, och sedan 2009 är man hyresvärd för prisbelönta familjeföretaget Purity Destillery – som producerar världens mest prisbelönta vodka. Dessutom tog man redan 2007 klivet in i energibranschen.
– Lunds Energi ville gräva ner en fjärrvärmeledning förbi gården. Eftersom vi hade en gårdsvärmeanläggning med överkapacitet fick vi möjlighet att ansluta vår värmecentral till denna ledning. Vi bytte i samma veva vår halmeldade värmepanna mot en 2 MW fliseldad. Ett par år senare installerades ytterligare en 2 MW flispanna.
I dag levererar Ellinges anläggning fjärrvärme till närmare 2 000 bostäder i Lund via denna ledning under tre vintermånader. 2021 investerade man i ytterligare energiproduktion, den här gången i solceller.
– Vi räknade på en takplacerad solcellsanläggning redan för åtta år sedan då vi investerat i en ny ekonomibyggnad med verkstad, maskinhall och värmecentral. Denna har ett perfekt tak i söderläge för solceller, men när vi räknade på det fick vi inte ihop kalkylen.
Verksamheten får fler ben
Solceller har med tiden blivit både billigare och mer effektiva. När Mikael Wehtje i början av 2020 fick frågan av solcellsföretaget EnergiEngagemang gjorde man en ny beräkning.
– Nu fanns det ekonomisk lönsamhet i investeringen, samtidigt som vi såg att anläggningen skulle kunna producera cirka 30 procent av gårdens årliga elförbrukning. Att göra en ekonomiskt god investering som dessutom bidrar till hållbar energiproduktion var ett ganska lätt beslut.
Våren 2021 installerades 400 solpaneler på ekonomibyggnadens tak med kapacitet att producera 140 000 kWh per år. Eftersom själva Slottet ligger några hundra meter från gårdscentrum påverkas inte de historiska värdena, samtidigt som verksamheten får fler ben att stå på.
– Jag vill lämna vidare ett företag till nästa generation som står på stabil ekonomisk grund, och det gör att vi hela tiden måste vara på tårna, tänka framåt och utveckla fastigheten efter våra förutsättningar. Eltillgången är bekymmersam framöver i södra Sverige, och därför vill vi vara med och leverera mer hållbar energi.