Hållbarhet

Ambitiösa hållbarhetsmål

På EnergiEngagemang jobbar vi aktivt för att bidra till en grönare framtid, både genom vår affärsidé som går ut på att öka mängden förnybar el i systemet, men också genom att driva vårt företag med så låg klimat- och miljöpåverkan som möjligt. EnergiEngagemang vill verka för långsiktiga lösningar och ett hållbart samhälle och har ambitiösa mål när det kommer till såväl ekologisk-, social- och ekonomisk hållbarhet.

Med avstamp i FN:s globala mål planerar och utvärderar vi kontinuerligt vår verksamhet för att bidra till en hållbar utveckling.

FN:s globala mål för hållbar utveckling

Också kända som de 17 globala målen eller Agenda 2030, är en universell handlingsplan antagen av FN:s medlemsländer år 2015. Dessa mål syftar till att uppnå hållbar utveckling för alla människor och planeten senast 2030. De täcker tre huvudsakliga dimensioner av hållbarhet: social, ekonomisk och miljömässig.

Ekologisk hållbarhet

Genom en väl genomarbetad miljöpolicy finns ekologisk hållbarhet som en röd tråd genom hela vår värdekedja. I våra projekt arbetar vi för att bibehålla, eller helst öka den biologiska mångfalden vid anläggning av solparker, och utvärderar alltid varje specifika projekts förutsättningar.

I vår verksamhet har vi bland annat tydliga riktlinjer för såväl sortering och återvinning som resor
och transporter.

I HSB solpark i Strängnäs har man sått in en speciell fröblandning med växter som ska gynna pollinerande insekter. SLU, genom Erik Öckinger, följer upp effekterna av detta genom att inventera växter och insekter inom och i närheten av solcellsparken. Mätningarna startades under 2020 när solparken stod klar och mäts och analyseras varje år för att man på kunna följa och analysera utvecklingen av biologisk mångfald över tid och se vilka positiva effekter en solpark kan ha på växter och insekter. Redan år två kunde man se en ökning av bland annat humlor. Den mest anmärkningsvärda observationen av humlor är klöverhumlan, som fanns i solcellsparken. Klöverhumlan har minskat kraftigt sedan mitten av 1900-talet (Mossberg & Cederberg 2012), och förekommer numera främst i äldre odlingslandskap i Mellansverige och längs norrlandskusten. Det finns endast ett fåtal sentida av klöverhumla från Södermanland på Artportalen (även om den säkert kan vara förbisett i viss utsträckning). Klöverhumlan är relativt specialiserad och utnyttjar huvudsakligen ärtväxter som nektar- och pollenkällor, exempelvis olika arter av vicker (Vicia sp.), rödklöver (Trifolium pratense), skogsklöver (Trifolium medium) och getväppling (Anthyllis vulneraria). Eftersom rödklöver hör till de arter som såtts in, och exempelvis häckvicker och kråkvicker finns i solcellssparken finns det goda chanser att detta är en art som kan gynnas av solcellsparkens skötsel.

Ekonomisk hållbarhet

Ekonomisk hållbarhet innebär att säkerställa långsiktig stabilitet och välmående för både företag och samhälle. Det handlar om att balansera ekonomisk tillväxt och socialt ansvar och miljömässig hänsyn för att skapa en hållbar och välmående ekonomi både nu och i framtiden. Det innebär att investera i hållbara affärsmodeller, främja ekonomisk inkludering och skapa värde på ett sätt som är ekonomiskt ansvarsfullt och långsiktig hållbarhet. Genom att prioritera ekonomisk hållbarhet kan företag och samhällen skapa en grund för hållbar tillväxt och välstånd för alla intressenter.  

 

Vårt grunderbjudande till kund är “Solenergi som lönar sig”. Vi är noga med att utveckla projekt som ska bära sig ekonomiskt för kunden och vara baserade på kundens specifika önskemål och förutsättningar. Av den anledningen har vi valt att vara leverantörsoberoende, vilket skapar förutsättning för mer specialiserade lösningar.  

Exempel: Andelsägande i solpark

Ett exempel på ekonomisk hållbarhet är det upplägg HSB instiftat för deras solpark i Strängnäs där HSB upplåtit 60% av solparken till en ekonomisk förening som HSBs medlemmar kan köpa andelar i. Den ekonomiska föreningen har i sin tur ett samarbete med Jämtkraft som är balansansvarig och tar hand om all el. Priset som andelsägarna betalat för solelen sätter de själva varje år på årsstämman, och den el de behöver köpa, till exempel under vintertid när parken producerar mindre, köper de från Jämtkraft. På så sätt får alla andelsägare ett stabilt lågt elpris säkrat under parkens livstid.

Social hållbarhet

Vi är engagerade i att skapa en positiv social inverkan genom att främja inkludering, jämlikhet och gemenskap. vi arbetar aktivt med lokala samhällen för att skapa arbetstillfällen, utbilda invånare om förnybar energi och bidra till att förbättra tillgången av förnybar energi. Genom att ta ett helhetsgrepp om sociala frågor och sträva efter att vara en ansvarsfull samhällsaktör, bygger vi långsiktiga och meningsfulla relationer med våra intressenter.

Utbyggnaden av solel går snabbt i Sverige, både i städer och på landsbygd. Samtidigt som det är mycket angeläget att snabbt ställa om till förnybar energiproduktion, har vi ett gemensamt ansvar att sträva efter ett inkluderande, rättvist och socialt hållbart samhälle. Av denna anledning är vi en del av RISE forskningsprojekt ”Solenergi i stad och land ur ett rättviseperspektiv”. Projektet är tvärvetenskapligt och tar utgångspunkt i den snabbt växande satsningen på solcellsanläggningar i Sverige och ett ökat behov av att förstå hur en sådan satsning kan göras på ett socialt hållbart och rättvist sätt.  

Projektet drivs av RISE i samarbete med Chalmers tekniska högskola,   
Svenska Kyrkan och EnergiEngagemang Sverige AB.   

   

Här kan man läsa mer om projektet:   
Solenergi i stad och land ur ett rättviseperspektiv | RISE  

Hur kan solceller och batterier hjälpa dig att nå dina hållbarhetsmål?

Som en del i EU:s långsiktiga klimat- och energimål, där mål är att bli klimatneutrala till år 2050, har flera nya direktiv tillkommit som både direkt, och indirekt, påverkar solcellsmarknaden. Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) och det nyinförda EU Solar Standard kommer direkt att påverka och påskynda utbyggnaden av solelproduktion genom att ställa krav på installationer på byggnader framöver. Samtidigt kommer EU-taxonomin stimulera hållbara investeringar och aktiviteter som bidrar till att uppnå klimat- och miljömålen, vilket solcellsanläggningar som uppfyller rätt kriterier, kan klassificeras som. EU-taxonomin är tillsammans med CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) två centrala komponenter i EU:s hållbarhetsramverk, och är utformade för att samverka och komplettera varandra.


Hej, vi pratar gärna solenergi med dig!

Vi besöker dig gärna för att på plats kunna se vilken lösning som skulle vara bäst utifrån fastighetens förutsättning.

Ring vår växel så blir du kopplad till en säljare i din region.

010-30 30 100

info@energiengagemang.se

Vill du att vi kontaktar dig?

Vill du få en offert eller har specifika frågor gällande solenergi och/eller energilager? Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom kort.

Hej, jag pratar gärna solenergi med dig!

Är du intresserad av vad du som markägare kan få ut i arrende? Är ditt företag intresserad av att äga en solcellspark? Vill du veta vad en PPA kan kosta? Slå gärna en signal eller skicka ett mail, så kan jag berätta mer.


Erik Rindeskär

070-330 03 31

erik.rindeskar@energiengagemang.se

Hej, jag pratar gärna solenergi med dig!

Är du intresserad av vad du som markägare kan få ut i arrende? Är ditt företag intresserad av att äga en solcellspark? Vill du veta vad en PPA kan kosta? Slå gärna en signal eller skicka ett mail, så kan jag berätta mer.


Erik Rindeskär