Govlösa solpark 

Från energiskog till solkraft: så skapade man tio gånger så stor elproduktion – på samma yta 

På en strålande solig novemberdag invigdes den nya solparken i Govlösa, Mjölby, ett projekt som EnergiEngagemang byggt på uppdrag av Tekniska verken. Solparken, som täcker en yta på cirka 4,5 hektar och har en installerad effekt på 5,7 MW, markerar ett stort steg framåt i hållbar energiproduktion för regionen. 

Trots frosttäckta solpaneler visade parken redan sin kapacitet under invigningsdagen med en produktion på 0,5 MW i den krispiga morgonluften. Solparken, som har ett öst- västsystem, producerar el när förbrukningen är som störst – med toppar under både förmiddagen och eftermiddagen. 

 Johan Sääf, projektutvecklare på Tekniska verken, kommenterade: 

– Det är fantastiskt att se hur mycket energi som genereras, även under årets kallare månader. Dessutom när elpriserna är som högst. 

Ett projekt rotat i hållbarhet 

Dialogen om att utveckla Govlösa solpark inleddes i mitten av 2022, då Tekniska verken mötte markägarna för första gången. Marken, som tidigare använts för energiskogsodling, hade visat sig vara svår att bruka. Inspirerade av en artikel i Land Lantbruk började markägarna överväga möjligheterna att använda marken för solenergi. 

– Energiskogen producerade betydligt mindre energi jämfört med solcellerna, berättar markägaren.  

När Tekniska verken besökte området för första gången var marken täckt av ett tjockt lager poppelblad vilket kvävt livsmiljön i marken. För att förvandla området behövde 1400 poppelstubbar tas bort, vilket möjliggjorde en ny start för både naturen och energiproduktionen. Stubbarna återvanns sedan som biobränsle hos Tekniska verken. I samband med solparksetableringen har man på ytan sått in vall- och en ängsfröblandning för att gynna biologisk mångfald. Dessutom har 300 klätterväxter planterats runt det 1,5 meter höga staketet, vilket ger intrycket av en grön mur som omger solparken. 

Energi och samhällsnytta 

Sedan solparken togs i drift i juni har den producerat cirka 2 GWh el och under november har den dagliga produktionen legat på cirka 3 MWh. Projektet har även skapat mervärden för markägarna, som nu håller får för att beta på området och har börjat sälja lammkorv – ett kreativt exempel på hur energi- och jordbrukssektorn kan samexistera och skapa nya möjligheter. 

Mjölby Govlösa solpark är en viktig del av Tekniska verkens satsning på förnybar energi och visar hur smart användning av lågproduktiv mark kan bidra till både energiproduktion och ökad biologisk mångfald.