Nyckeln till förbättrad energideklaration för fastigheter 

Som en del av de nya EU-förslagen kring energiklassificering av byggnader står solceller i centrum för den framtida omställningen mot energieffektivisering. I takt med att kraven ökar kan en installation av solceller vara en mycket viktig del, inte bara för att minska fastighetsägarens energikostnader, utan också bidra till att förbättra byggnadens energideklaration. 

Med ambitionen att nå klimatneutralitet till 2050 och möta kraven i EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda (EPBD), måste fastighetsägare idag investera i smarta lösningar för att höja energieffektiviteten i sina byggnader. Solceller är en av de mest effektiva och hållbara åtgärderna som kan bidra till detta mål. 

Förbättrad energiklass med solceller 

För fastighetsbolag och industrier med stor elförbrukning, är energieffektivisering en central fråga för att både minska driftskostnader och uppnå hållbarhetsmål. För att förbättra byggnadens energiklass finns flera möjliga åtgärder, där traditionella renoveringsinsatser som att byta fönster, förbättra isolering eller modernisera uppvärmningssystem ofta är aktuella. 

Ett kraftfullt komplement är att investera i solceller, då lokal produktion och konsumtion av solenergi kan optimera byggnadens energiprestanda. Med en solcellsanläggning på 400 000 kWh i årsproduktion och en egenkonsumtionsgrad på 80 %, kan 320 000 kWh användas direkt i byggnaden. Denna egenkonsumtion får tillgodoräknas i energideklarationen, vilket kan resultera i en betydande förbättring av byggnadens energiklass. 

”Att installera solceller på sin fastighet är en av de mest kostnadseffektiva och hållbara metoderna för att både förbättra energideklarationen och minska sina energikostnader,” säger Tomas Lundgren, projektutvecklingschef på EnergiEngagemang. ”Det är en investering som inte bara gynnar fastighetsägaren ekonomiskt, utan också spelar en avgörande roll i arbetet för att minska koldioxidutsläppen.” 

Solceller och kommande EU-krav 

EU:s nya direktiv om energiprestanda för byggnader innebär att byggnader med de lägsta energiklasserna (F och G) måste genomgå energieffektiviseringsåtgärder för att nå minst klass E till 2030 för bostäder, och klass E till 2027 för offentliga och kommersiella byggnader. Installationen av solceller kan vara en nyckelåtgärd för att möta dessa krav. Genom att producera egen el kan du tillgodoräkna denna i din energideklaration vilket gör att fastighetens totala belastning minskar och därmed förbättrar energideklarationen. 

Långsiktig lönsamhet och hållbarhet 

Utöver att förbättra energideklarationen erbjuder solceller långsiktiga ekonomiska fördelar. Med fluktuerande elpriser och ökade krav på energieffektivisering blir självproducerad solenergi en attraktiv lösning för många fastighetsägare. En fastighet med installerade solceller kan även öka i värde och bli mer eftertraktad på fastighetsmarknaden, särskilt i en tid då hållbarhet och energieffektivitet blir allt viktigare för investerare och hyresgäster. Inte minst på grund av CSRD. 

EnergiEngagemang erbjuder skräddarsydda lösningar för installation av solcellssystem, anpassade till fastigheters specifika behov. Med vår expertis inom hållbarhet och energieffektivitet kan vi hjälpa fastighetsägare att möta framtidens krav och förbättra sina energideklarationer. 


Profilbild för Emma Nygren Tibblin
Vill du dela nyheten med någon?