Efter en krönika i Affärsvärlden där utbyggnaden av solenergi kallas ren kaptialförtöring tycker vi det är på plats att se utvecklingen i ett lite större sammanhang. Solel är en central del av framtidens energilösningar och spelar en viktig roll i övergången till förnybara energikällor. Även om det stämmer att elpriser ibland kan sjunka till negativa nivåer när utbudet av förnybar energi, såsom sol och vind, är stort, är detta inte ett tecken på kapitalförstöring utan snarare ett bevis på att vårt energisystem behöver anpassas till en ny verklighet.
Övergången till förnybart kräver flexibilitet
Elprissvängningarna som nämns är ett symptom på att det svenska elsystemet är utformat för en tid där produktionen av el var mer förutsägbar och efterfrågestyrd. Med den ökande andelen förnybar energi, särskilt från sol och vind, blir det uppenbart att vi behöver skapa ett mer flexibelt och dynamiskt elsystem som kan hantera variationerna i produktionen.
Solenergi är inte problemet – det är nyckeln till lösningen
Att solelen påverkar priserna positivt genom att pressa dem ner kan tolkas som ett misslyckande, men i själva verket visar det på solenergis potential att bidra till låga kostnader för konsumenterna. Utmaningen ligger inte i solelens existens, utan i att systemet ännu inte är tillräckligt rustat för att optimera dess fördelar. Genom att investera i teknologi som batterilagring, smartare elnät och förbättrad efterfrågeflexibilitet kan vi se till att den producerade solelen används effektivare och bidrar till både stabilitet och kostnadseffektivitet.
Behovet av lagring och smart teknik
Det är sant att lagringsmöjligheter idag är begränsade, men utvecklingen inom batteriteknologi går snabbt framåt. Allteftersom kostnaderna för batterilagring sjunker och kapaciteten ökar, kommer möjligheterna att lagra energi från sol och vind förbättras markant. Detta kommer minska prisfluktuationerna genom att möjliggöra användningen av överskottsenergi under tider när solen inte skiner eller vinden inte blåser. Dessutom kan smart teknik och nya affärsmodeller bidra till att jämna ut efterfrågan på el genom att konsumenter kan anpassa sin förbrukning efter prissignaler i realtid.
Ett europeiskt system
Sveriges elsystem är idag en del av det europeiska elsystemet vilket innebär att el flödar mellan länder hela tiden. När vår produktion är hög exporterar vi till närliggande länder, precis som att vi har möjlighet att importera el när behov finns. Under 2023 exporterade Sverige 35,8 TWh och importerade 7,3 TWh. Att vara sammanlänkade med Europa har många fördelar, inte minst att vi alla delar på ansvaret att skapa ett modernt, stabilt elsystem som är rustat för framtiden. För oavsett vilka produktionskällor vi fyller vårt elsystem med kommer vi påverkas av den energimix och elpriser som råder i resten av Europa.
Ett energisystem i utveckling
I dagsläget landar debatten ofta i om vi ska kärnkraft eller inte. Sverige har historiskt sett haft en bred mix av produktionskällor vilket varit lyckosamt och gett oss såväl ett stabilt elsystem som låga elpriser. Vi är övertygade om att även framtiden ligger i ett system med diversifierade produktionskällor där ny teknik, smarta elnät och förnybara energikällor kommer att spela en stor roll. Att förnybara produktionskällor som sol och vind vuxit mycket på senare år beror delvis på att de hjälper till att sänka koldioxidutsläppen vilket hjälper oss att nå våra klimatmål, men också på att de är de mest kostnadseffektiva formerna av elproduktion. Dessutom går det snabbt att bygga ut. Billig elproduktion, oavsett om den kommer från solkraft, kärnkraft eller andra energislag, är en fördel för konsumenten. Det leder till lägre elräkningar och kan bidra till en stabilare energiförsörjning på sikt. I slutändan handlar det om att hitta en balans mellan olika energikällor för att säkerställa en hållbar och prisvärd energiförsörjning för alla.
Slutsats
Den negativa synen på solel och dess påverkan på elpriser missar de långsiktiga vinsterna. Utmaningen ligger inte i att vi bygger ut förnybar energi som solel, utan i att vi behöver modernisera elsystemet för att kunna hantera den nya energimixen på ett effektivt sätt. Genom investeringar i flexibilitet, lagring och smarta nät kan vi säkerställa att förnybar energi som solel inte bara minskar våra koldioxidutsläpp, utan också ger ekonomiska och miljömässiga vinster i framtiden. Solel är inte Ebberöds bank – det är en viktig byggsten för ett hållbart och integrerat europeiskt energisystem.